top of page

In mijn optiek

Updated: May 10, 2022

De combinatie Optiek en Grafische vormgeving

 

Na de stage in mijn laatste jaar optiek en optometrie had ik meteen werk, nog voor ik mijn diploma had. Ik kwam terecht in een geweldig team en amuseerde mij elke werkdag. Toch maakte ik plots de beslissing om terug naar school te keren en mijn creatieve passie te volgen. Hoewel optiek en optometrie niet meteen hierop aansluit, merk ik toch dat deze zeldzame combinatie van opleidingen mij unieke inzichten geeft in grafisch ontwerp.

Carrière switch

Na het middelbaar ging ik optiek en optometrie studeren aan de Odisee Hogeschool (Brussel). In het laatste jaar deed ik stage bij Optiek Dutrannoit, daar bleef ik uiteindelijk plakken. Nog voor ik echt afgestudeerd was, had ik al een job op zak. Ik leerde er nog elke dag bij en met de geweldige collega's was de werkdag al snel gedaan.
Werken in optiek, dat was een geweldige missie; klanten helpen met goed en comfortabel te zien. Ogen opmeten, contactlenzen aanpassen, brillen slijpen en het vinden van het geschikte montuur... . Ik amuseerde mij tijdens het werken. En toch maakte ik de beslissing om na 2 jaar terug naar de schoolbanken te keren. Geen beslissing tegen optiek, wel voor mijn eigen creatieve passie.

Eerst hielp ik mensen comfortabel te zien en nu zorg ik dat wat ze zien, mooi in vorm gegoten wordt.

Lay-out knopen doorhakken

Zo volgde er nog wel een aantal linken tussen de ogen en de lay-out. Eerst hielp ik mensen comfortabel te zien en nu zorg ik dat wat ze zien, mooi in vorm gegoten wordt. Na wat diepere research ondervond ik dat er meerdere theoretische principes zijn die toegepast kunnen worden. Zaken zoals; wat zien de mensen eerst en wat trekt nu net de aandacht? Wat is comfortabel en ontspannen om te zien en wat hebben de ogen juist liever niet? Deze theoretische leidraad helpt bij het doorhakken van layout-knopen.


Kit aan het werk in het atelier in de optiekzaak.
Kit aan het werk in het atelier van de optiekzaak.


Tot slot

De achtergrond in de wereld van de ogen is natuurlijk geen wondermiddel. Desalniettemin geeft het een goed referentiekader voor het vormgeven van verhalen. Bijvoorbeeld door het toepassen van Gestalt-principes wordt een duidelijker overzicht gecreëerd in een publicatie. Wil je bijvoorbeeld een hoop informatie kwijt op een compacte publicatie, dan kan je niet zonder deze principes. Is dat precies wat jij nodig hebt? Neem gerust contact op, dan kunnen we de mogelijkheden bespreken!

Optische projecten
Nu ik full-time als freelance grafisch ontwerper aan de slag ben, mis ik soms de wereld van optiek wel. Gelukkig mag ik regelmatig creatieve opdrachten maken voor optiekzaken, best of both worlds! Een voorbeeld van zo'n opdracht vind je via deze knop. Meer optiek-gerelateerde opdrachten zijn te vinden op de portfolio-pagina.
En hey, als je dit leest en je bent opticien, eye-wear lover of hebt op één of andere manier iets met ogen te maken... hit me up!

bottom of page