top of page

Start to Digital nomad 2022. 3 zaken die ik leerde

Updated: Jun 11, 2022

Als grafisch ontwerper trek ik erop uit om the digital nomad lifestyle uit te testen. Hieronder deel ik de bevindingen van mijn eerste avontuur.

Graphic designer working in a bar laughing and looking away
Aan het werk in één van de vertrouwde bars in Leuven (Madmum Vaartkom).
Super spontaan en met een klein hartje boek ik een Airbnb in Bergen (Mons). Al een hele tijd speel ik met het digital-nomad-plan. De vrijheid heb ik al, maar in je eentje rondreizen klinkt mij enorm eng. Daarbij zou ik mijn vriend niet kunnen missen, we’re a team! Uiteindelijk besloot ik om één nachtje te boeken en te starten met een kort test-avontuur. Achteraf bekijk ik hoe het volgend avontuur vlotter kan verlopen.

#1 | Onderweg werken lukt niet (altijd)

De vroege ochtend van het vertrek; Mijn volledige creatieve studio stop ik in een rugzak en prop er nog een T-shirt, pyjama en tandenborstel bij. Ik ben volledig klaar om te gaan, maar de NMBS duidelijk nog niet. Met maar liefst 30 minuten vertraging vertrekken we richting Mons. Vertraging zat niet in mijn planning ingerekend - en ik had een lijstje af te werken. Op de trein begon ik dus alvast met illustraties op de iPad.


Note to self: treinhobbels maken illustreren erg moeilijk.


"Klagen doe ik niet, maar een inwendig vloeken is toch zeker gebeurd."

#2 | Verandering in omgeving werkt inspirerend

Aangekomen in Mons wandel ik - BERGEN - omhoog, naar het stadscentrum waar de Airbnb zich bevind (pun is definitely intended). Het was een gezellig stekje met een aangename werkplek, uitgebaat door een onwijs vriendelijke host. Uiteindelijk werk ik enkele uren vanuit de Airbnb alvorens ik beslis Mons te gaan ontdekken. De regen jaagt me na de lunch vrij snel terug naar binnen. Maar in de avond trek ik er terug op uit. De zon schijnt, en op het buitenterras is het genieten van de vol-au-vent totdat de buurman beslist zijn sigaret op te steken… Klagen doe ik niet, maar een inwendig vloeken is toch zeker gebeurd.


Er volgt een lange avondwandeling met camera-kliekjes voordat ik opnieuw achter het bureau kruip. Het wordt doorwerken tot diep in de nacht, om dan met een voldaan gevoel te gaan slapen. De volledige to do-lijst is afgevinkt!


Note to self: Je leek zelfs geen pauze nodig te hebben, you were on fire!


Hierboven enkele beelden van mijn avondwandeling in Bergen.


#3 | Kies je locatie zorgvuldig

Wat ik nog niet kende: De Doudou. De Gentse Feesten van Mons, een volkstraditie dat sinds 2005 erkend is door UNESCO. Het belooft een geweldig festival te worden. De voorbereidingswerken waren in ieder geval al luid en duidelijk aanwezig. De werken duurden tot in de vroege uurtjes en na twee uur nam de volgende shift alvast over.


Note to self: Check of er evenementen zullen plaatsvinden wanneer je ergens rustig wil werken.


In de voormiddag ontsnap ik aan de drukte bij MOMA coffee. Het is een zeer klein maar fijn barretje met gratis wifi en wie zoekt die vindt: stopcontacten! Maar omdat het zo klein is krijg je toch snel het gevoel dat je een kostbare plek inneemt. Voor enkele uren ontsnap ik hier aan de regen en voor ik het weet stuur ik een final draft door. Een verdiende pauze breng ik door in het BAM, Beaux-Arts Mons. Ik vond geen ander gezellig werkplekje in de kleine stad, dus na een aangename lunch keer ik huiswaarts.


Note to self: Garantie op werkplekjes vind je makkelijker in grote wereldsteden.


"Daarbij, welk tripje verloopt nu eigenlijk wel perfect?"

Conclusie

Het is een feit: veranderen van locatie werkt voor mij enorm inspirerend en motiverend. Maar mijn volgende digital nomad-avontuur zal sowieso naar een wereldstad zijn. Een plek boordevol gezellige bars om in te werken. Daarbij zal ik research doen: is er toevallig een evenement waardoor mijn slaapcomfort gehalveerd zal worden? En ten slotte: het klinkt dan misschien wel efficiënt om al te werken op het vliegtuig of de trein, in de realiteit kan dit wel eens tegenvallen.


Met een glimlach kijk ik terug op dit avontuurtje. Het was dan misschien wel niet ‘perfect’, maar het was spontaan en leerrijk. Daarbij, welk tripje verloopt nu eigenlijk wel perfect?bottom of page